BOUW JE EIGEN Landschapsdiorama:
Dit is een nieuwe reeks in het clubblad Agritoy van de L.C.N. waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je zelf een realistisch diorama kunt bouwen, groot of klein, met simpele tips en trucs over hoe het ook kan, waarbij alle gebruikte items en gereedschappen worden toegelicht...
Het clubblad de Agritoy verschijnt 4x per jaar en is onderdeel van de Landbouw Miniaturenclub Nederland.
De website vindt je hier: https://www.agritoy.nl/ en op onze Startpagina bij "LINKS"
Een superleuk clubblad vol met vak- & hobby gerichte artikelen, het laatste nieuws, en veel (zelf-) bouw projecten etc., waaronder de "BOUW JE EIGEN Landschapsdiorama"
Elke 3 maanden (4x per jaar) wordt het clubblad uitgegeven in het Nederlands met daarin vele foto's.
Wij lanceren hier op de website deze artikelen 6 maanden na de publicatie in de Agritoy.
Zo kunnen ook de lezers uit het buitenland dit vertalen in hun eigen landstaal, en kan men de foto's ook groter bekijken.
Een van de voordelen van een lidmaatschap van de Agritoy is dat je als eerste het nieuwste artikel kunt lezen, met als overige voordelen:
- 4 x per jaar Agritoy
- Gratis toegang tot de landbouwminiaturenbeurs
- Toegang tot de algemene Ledenvergadering
- Mogelijkheid tot deelname aan regiocontactdagen
- Mogelijkheid tot aankoop clubmodel
- € 25,- korting op Trekker magazine
Eerst even “voorstellen”: Ik ben Henry Selten, inmiddels een halve eeuw oud, ben vanaf mijn 16de ruim 20 jaar werkzaam geweest als loonwerker en machinist, en run nu samen met een enthousiast team fijne mensen deze webshop Farmmodels.nl.
Deze webshop is ontstaan vanuit een behoefte om makkelijker basis modellen aan te kunnen aankleden en te verbouwen met diverse onderdelen, banden en stickers, om ze zo realistisch mogelijk na te kunnen bouwen van een echt voorbeeld of een fantasie creatie.
Eind 2009 hebben we de website Farmmodels.nl gelanceerd, en zijn we begonnen met het ontwikkelen, produceren en aanbieden van deze items.
Dat is inmiddels uitgegroeid tot een webshop met een breed scala, hebben we een hele lijn bouwpakketten gelanceerd, zijn de takken van Transport- & Grondverzet modellen toegevoegd, hebben we een eigen ITD afdeling waar we alle mogelijke stickers, logo’s en landschapsposters op de meest moderne printers en plotters afdrukken (tevens op verzoek om eigen of bestaande logo’s te laten maken in 1:32), ontwikkelen en printen we in-house vele items op onze eigen 3D printers, en is Landschapsbouw een van de takken die we nu verder aan het invullen zijn, omdat realistische modellen en gebouwen nog mooier in de vitrinekast en op een plaat staan met een aankleding eromheen…
Zo’n 40 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met het merk Britains.
Na flink gespaart te hebben was ik als kleine man o.a. in het bezit van de MF combine en een Ford 5000 met bijbehorende enkelasser kipper.
Maar,………daar kon nog best wat aan verandert worden, want ome Gerrit waar ik als kleine man graag op de boerderij hielp had opzetschotten op zo’n kipper.
Met gekleurd karton maakte ik met een schaar en prit-stift mijn eerste aanpassingen, en zo is het model-(ver-)bouwen begonnen.
Enkele jaren later kreeg ik op de zolder van “ons mam” wat ruimte om deze verbouwde modellen in een landschapje te kunnen plaatsen, wat nog meer tot mijn verbeelding ging spreken.
Daar zijn helaas weinig foto’s meer van, maar hier enkele oude foto’s die ik daar nog van heb gevonden.
Veelal zelf gebouwde modellen; Zo werd er van een shampoo fles en een haarkruller een Veenhuis mesttank met zuigarm gemaakt, en geheel van karton, hout en plastic een Kurstjens 3 asser en een tandem asser silagebak met bijbehorende John Deere hakselaar met echt werkende verlichting. Het enige dat daarvoor werd aangekocht waren de bandjes die ik meestal op een kleedjesmarkt onder een of ander monstertruckje vond, de lampjes en de verf om ze in de juiste kleur te zetten…
Een loods met werkplaats mocht niet ontbreken, en van houten latjes werden deze in elkaar geknutseld, ook weer met werkende verlichting, en ik speelde met een spiegel erachter om alles zo nog groter te laten lijken…
Hier werd mijn jongensdroom geboren: Hoe gaaf zou het zijn wanneer ik later “groot” en volwassen ben, (hoop nog steeds eens op dat laatste😁) om dan eens een hele zolder of schuur tot mijn beschikking te kunnen hebben om dat te realiseren…
Het heden:
Vanaf 2010 werd er dag en nacht, vaak 7 dagen per week, hard gewerkt aan de opbouw van Farmmodels en het opzetten van meerdere productielijnen en processen, ontstond er een mooie samenwerking met hofleverancier Christ Machielsen van Model Products waarmee Farmmodels bouwkits, banden en onderdelen ontwikkelde en de nieuwste technieken getest werden, en werd er veel tijd en energie gestoken in een toegankelijke webshop met op heden ruim 25.000 verschillende items, alle direct uit eigen voorraad leverbaar.
In deze jaren nam of had ik te weinig tijd om zelf nog lekker ontspannen mijn hobby uit te oefenen, want er is veel moeten wijken voor die opbouw van Farmmodels.
Begin 2023 werd het hoog tijd om deze hobby van model- en landschap bouw zelf weer nieuw leven in te blazen, want daar was het uiteindelijk ook om begonnen😊
Bijkomend voordeel van die groei van Farmmodels was dat ik inmiddels beschik over een groot pand, waarin er nu ook een mooie ruimte vrij gemaakt is om die oude jongensdroom te gaan realiseren.
Zo begon ik met de bouw van plaat 1, een grasland van ongeveer 2 bij 2 meter waar men aan het gras hakselen is, een van mijn favoriete bezigheden als loonwerker. Gedurende de bouw ervan appte ik weleens wat foto’s naar o.a. Emiel van Loon en John van Leeuwen, welke zich beide inzetten voor de L.C.N.
Zowel Emiel als John zijn zelf ook, net zoals zo vele van ons, “besmet” met het verzamelvirus, waarbij er tevens een achterliggende wens is om ook eens aan zo’n landschap te gaan beginnen.
Maar waar te beginnen is dan een vraag die bij vele rijst.
Omdat ik het model- en landschap bouw ook vanuit een commercieel oogpunt bekijk maak ik vaak vele foto’s tijdens de bouw van een model of landschap, om zo later op de website bij de gebruikte items of behaald resultaat met tekst en foto’s uitleg te kunnen geven hoe men zelf zoiets ook kan maken.
En zo ontstond dit topic “Bouw je eigen landschap”.
Hierin zal ik met behulp van foto’s en tekst uitleg geven hoe ik mijn landschappen realiseer.
(Ik zeg niet dat ik dè manier heb, maar een manier om als handvat te kunnen gebruiken.)
Hoe maak je nu een perceel met poort, inrit en gemaaid en geduind gras waarbij er in het gemaaide gras de “sporen” van het zodenbemesten nog summier te zien zijn, en er een afrastering rondom het grasperceel staat?
Hoe maak ik een realistische sloot met slootkanten, duikers en een inrit?
Hoe maak ik een oud uitziende weg met reparatie stukken en grasbeton blokken ernaast die half ingegroeid zijn?
Hierbij komen er verwijzingen naar de door mij gebruikte items en gereedschappen van mijn website om het zo voor een ieder zo makkelijk mogelijk te maken om dit zelf ook te gaan realiseren.
Parallel aan mijn geschreven teksten schrijft Boer Bjorn (Marco Maurik) in de komende Agritoys leuke topics over het maken van o.a. struiken, hekkenslagen, weggetjes en nog veel meer waarin hij omschrijft hoe je zelf vanuit nagenoeg niks fantastische en zeer realistisch uitziende items kunt maken, waardoor ons beide topics mooi op elkaar aan zullen sluiten en er voor de zelfbouwers de komende Agritoys altijd wel een artikel in staat waar je mee aan de slag kunt gaan om zo jouw eigen fantasie landschap te gaan vormgeven.
Aan de slag:
Alles begint met een goed plan van aanpak.
Het belangrijkste is de beschikbare ruimte, en jouw eigen wensen helder in kaart te brengen.
Niet iedereen heeft een heel grote ruimte tot beschikking, maar zelfs op een kleinere of ondiepere oppervlakte kun je heel veel details en ideeën zeer realistisch vormgeven door middel van leuke tips en trucks.
In mijn geval is de beschikbare oppervlakte geen belemmering, maar dat is geen realistische weergave van de meeste schuurtjes, zolderkamers of “man-caves”.
Begin met het maken van een plattegrond van de beschikbare oppervlakte.
Ik doe dat het liefste in schaal 1:10 of 1 op 100 omdat dit makkelijk omrekent.
Hou daarbij rekening met de toegankelijkheid van je landschap.
Loopruimte om je landschap te kunnen bekijken is 1, en het kunnen bereiken van je landschap achterin is 2.
Hierbij wordt meestal in het midden van de ruimte de “loop” gerealiseerd, en buitenom het landschap.
Je kunt zelfs meerdere etages maken als de ruimte dat toelaat.
Plaats de verschillende platen dan niet te dicht boven elkaar omdat dit lastig is met het bouwen ervan, maar ook het gewenste resultaat niet ten goede komt. Een tussenruimte van 50 tot 75 cm is gewenst, 100 cm is super omdat dan zelfs je bomen en gebouwen in een “vrije” ruimte staan.
Hou ook rekening met de licht inval/ verlichting.
Het mooiste effect behaal je door belichting van 1 kant te laten komen, waarbij ik gebruik maak van L.E.D.
bouwlampen, bij voorkeur met wat warm licht. Deze plaats ik om de 2 tot 3 meter aan het plafond, strak tegen de achterwand en zijn bijna haaks gericht op het landschap, net een beetje naar de voorkant toe gericht, omdat je dan geen schaduw van je bomen of modellen krijgt op de muur/ achtergrond poster, want dat ziet er niet echt uit.
Foto Schaduw
Wanneer je jouw beschikbare ruimte in kaart gebracht hebt maak je een lijstje met de wensen van de modellen en werkzaamheden die je wilt namaken in jouw landschap. Daarvoor is de ruimte altijd te klein, maar het is belangrijk dit vooraf redelijk in kaart te brengen om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk in te kunnen delen. Denk daarbij ook aan de seizoenen waarin die werkzaamheden plaats kunnen vinden.
Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat er op 1 perceel maïs gezaaid wordt, en op het perceel ernaast maïs gehakseld wordt.
Less is more:
Hoe graag je ook zoveel mogelijk modellen wilt verwerken in je landschap, geven te veel modellen op een te kleine oppervlakte niet het gewenste realistische resultaat.
Het is in mijn ogen beter om een paar modellen op je landschap te laten zien, en bijvoorbeeld onder je landschap een ruimte of een vitrine met schappen te maken waarin je die “overige” modellen neerzet. Zo staat alles toch mooi tentoongesteld, kun je ook nog eens wisselen op je landschap, en geeft jouw landschap het meest realistische beeld weer.
Denk daarbij goed na over de werkzaamheden, en hoe je die op jouw beschikbare ruimte het beste in kunt delen.
Zo kun je bijvoorbeeld in het geval van gras hakselen prima een hakselaar laten zien, en meerdere silagewagens, en zelfs een duiner met trekker, maar wordt het snel een overkill aan modellen wanneer er teveel op een hoop staan. Grasmaaien, schudden, duinen (harken) en gras hakselen op 1 perceel zou ik zeker niet aanraden. Je kunt spelen met de beschikbare ruimte door 1 silagewagen met trekker onder de pijp van de hakselaar te laten rijden, een volle silagewagen onderweg te laten zijn naar de boerderij, en een 3de silagewagen kan net het perceel oprijden of staat daar te wachten… Heb je 2 hakselaars en wil je die beide laten zien op je (gras) diorama, zou je 1 hakselaar van DEMO stickers kunnen voorzien en die laten hakselen, en de 2de staat dan even “werkeloos” aan de perceel kant, waardoor dit toch weer een realistisch plaatje geeft, of je zet bij 1 hakselaar een service bus met wat monteurs.
(Dit kan natuurlijk ook voor de maïs van toepassing zijn…)
Er zijn meerdere veldwerkzaamheden waarbij je zeker meerdere modellen dicht op elkaar kunt plaatsen.
Te denken aan het zodenbemesten of sleepslang bemesten. Daar kun je een mesttank of zelfrijder met een bemester plaatsen, soms zelfs 2 als het perceel in 1:32 dat toelaat. Daar kan een mestoverslag container staan, of zelfs 2, eventueel met een transport trekker ervoor, waar een andere trekker of vrachtwagen met een mesttank de mest aan het lossen is. De bemester zelf kan dan aan het bemesten zijn, en een 2de bemester kan uit de container staan te zuigen, en een andere transport tank kan staan te wachten om te gaan lossen. Leuk om daar bijvoorbeeld wat figuurtjes bij te plaatsen die staan te kletsen of te wachten.
Of wat te denken van het aardappels poten. Idem dito,…
Een andere optie welke we in een later stadium beschrijven is een veldschuur of werkplaats. Daar kan veel activiteit plaats vinden, waarbij het niet storend is wanneer er meerdere machines dicht bij elkaar staan.
Laat de fantasie de vrije loop. Iets dat zeker helpt met het indelen van je beschikbare ruimte is om eens een dag het veld in te trekken en met de camera wat foto’s te schieten van werkzaamheden. Neem dan meteen wat foto’s van de natuur zelf. We rijden allemaal dagelijks door de natuur heen, maar hoe ziet een berm er nu echt uit? Een hekkenslag/ perceelingang, een duiker of sloot kant met onkruid en begroeiing, bosranden etc, foto’s helpen zeker, en anders is er natuurlijk altijd nog Google en You Tube😊
Hou bij de indeling van je beschikbare ruimte ook rekening met de achterwand/ muur.
Vanuit de bouw aan mijn landschap liep ik al snel tegen de wens aan om ook een realistische achtergrond op de muur te kunnen maken zodat het landschap mooi over zou lopen in de achtergrond.
Foto poster
In de markt was daar niet echt iets realistisch voor te verkrijgen in onze schaal 1:32, en we hebben daarvoor een nieuwe lijn Landschapsposters opgezet, gedrukt op hoogwaardig poster papier waarin kunststof is verwerkt om zo sterke en matte posters te kunnen bedrukken, welke perfect aansluiten bij de diverse werkzaamheden en seizoenen.
Deze posters worden in verschillende maten aangeboden, en zijn zelfs naar wens te voorzien van eigen foto’s van bijvoorbeeld een boerderij, het ouderlijk huis of een eigen landschap.
Hou bij de ontwikkeling van je landschap dan ook rekening met de poster(s) die je erachter wilt hangen, om zo jouw landschap perfect op te laten gaan in de achtergrond poster.
Zo kun je bijvoorbeeld een weggetje of bruggetje op de poster aan laten sluiten op jouw echte landschap.
Staat er een gewenste poster nog niet tussen (die categorie blijven we uitbreiden), mail ons dan gerust met de betreffende wens naar
decals@farmmodels.nl.
Verder met de indeling.
In mijn geval van gras hakselen vindt ik het mooi als er op de poster nog meer geduind/ geharkt gras te zien is waardoor het lijkt alsof ze net aan de klus begonnen zijn, en het logisch is dat er meerdere silagewagens aan het af- en aanrijden zijn.
Na het maken van de plattegrond met maten op een schetspapiertje ben ik met schilder tape op de grond de grote lijnen uit gaan zetten, en heb ik wat schaalmodellen neergezet om zo te kijken of mijn idee ook klopt. Eenmaal tevreden over de indeling maak je een definitieve plattegrond.
Ik heb deze even summier in photoshop opgezet, maar uiteraard werkt een schetspapier zeker net zo goed.
Foto: plattegrond gras hakselen indeling
Eenmaal tevreden over de grove indeling ga je aan de slag met de details zoals een sloot, inritten, weggetjes, bermen, bomen en zeker belangrijk: Hoogte verschillen.
Al is je beschikbare ruimte klein of ondiep, door middel van wat hoogte verschillen creëer je heel mooi “diepte” in je landschap. Leg daarbij niet alle percelen en wegen recht toe recht aan, maar varieer ook met het diagonale, waardoor de ruimte nog groter lijkt. In mijn geval baseer ik het landschap op de omgeving waarin ik als loonwerker het meeste gewerkt heb: Brabant. Daar is qua hoogte verschillen in het veld weinig te zien, dus ik ga nagenoeg geen achtergronden gebruiken met daarop heuvels en dalen, en het landschap zelf zal geen overdreven sterke glooiingen laten zien, maar d.m.v. wat kleine verschillen tussen bijvoorbeeld de weg, het (gras-)land, en in mijn geval een wandelpad/ bospad dat daarlangs loopt kan ik toch mooi spelen met de hoogte.
Die hoogtes geef ik ook summier weer op de plattegrond om als leidraad tijdens de bouw van het frame aan te kunnen houden.
Let wel, als leidraad, want in mijn geval ontstaan er gaandeweg de bouw vaak nieuwe ideeën en die verwerk ik er dan ook graag in.
Dat is ook wel het mooie van landschapsbouw: Je kunt je eigen creativiteit geheel de vrije loop laten en gaandeweg jouw eigen creatie gaan vormgeven, omdat er in/ voor de natuur geen vaste richtlijnen zijn.
Het opzetten van de plattegrond geeft vaak “droom” momenten, waarbij ik soms uren alleen maar aan het uitdenken ben hoe iets te gaan vormgeven. Neem die tijd ook, omdat grote aanpassingen zoals een sloot of bruggetje het beste op voorhand ingepland en verwerkt kunne worden in het basis frame, en geniet daar ook van, want het eindresultaat behalen is mooi, maar de weg ernaar toe is zeker zo bevredigend😊 Enjoy the journey, not only the destination.
Eenmaal alles op papier gezet te hebben komt de bouw aan de beurt.
Ik bouw de platen in een aparte ruimte waar ik er rondom goed bij kan, en zo hoef ik me niet druk te maken om stof, verfnevel pof andere “vuiligheid” welke op de platen die klaar zijn terecht kan gaan komen. Deze “verhuizen” daarna naar de 1ste verdieping waar ik de definitieve opstelling maak. Een landschap in 1:32 bekijken geeft het mooiste effect wanneer het net lijkt of je er als persoon zelf in staat/ echt vanaf de grond naar kijkt, op ooghoogte. Om dan toch achterin de details te kunnen zien maak ik het landschap iets lager dan ik groot ben, en las van kokers een stalen frame op 135 cm hoogte. Dat kan uiteraard ook gewoon van hout gemaakt, maar ik heb nog een hele berg staal en ijzer liggen, dus waarom niet gebruiken wat er al aanwezig is. Ik kies bewust voor die hoogte omdat je er dan van onder altijd overal goed bij kunt, extra “opbergruimte” creëert en mocht ik de gehele ruimte ooit volgebouwd hebben, kan ik er altijd nog een verdieping of vitrine-schappen onder maken. Of je nu een vast of verplaatsbaar landschap gaat bouwen (verplaatsbaar kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je het landschap op de L.C.N. beurs te Houten wilt tentoonstellen), ik raad altijd aan niet alleen een houten plaat te gebruiken, maar er ook een houten frame onder te maken.
Dat heeft meerdere voordelen. Een houten plaat kan altijd nog wat buigen, kromtrekken en vervormen, en dat wil je zeker niet wanneer je er zoveel details op aangebracht hebt, en een ander voordeel is dat je door een houten frame eronder te maken automatisch ruimte krijgt om bijvoorbeeld een sloot in je landschap te verwerken. Weer een ander voordeel is dat je de platen onderling makkelijker tegen elkaar aan schroeft om een nagenoeg naadloze verbinding te maken.
Ik gebruik voor het houten frame vuren balkjes/ ribjes van 44 x 70 mm, geschaafd.
Foto: houten balk 44 x 70mm
Tegen de achterwand zet ik het ribje op z’n kant, dus 70 mm hoog.
Aan de voorkant van de plaat komt het ribje “plat” te liggen, dus een hoogte van 44 mm.
Zo heb ik al meteen een hoogte verschil in de plaat van 26 mm, en meteen 2 vaste maten waarvan ik uit kan gaan bij de bouw van de volgende platen welke op deze manier onderling perfect aan gaan sluiten.
Foto: Houten frame schets
Ik zaag de ribjes voor de voor- en achterkant op de gewenst lengte.
Aan 1 kant komt er een weg met een bospad ernaast. Die weg loopt van de hoogte van 7 cm af naar de voorkant van 4 cm hoogte, en zo verzaag ik 1 ribje bijna helemaal schuin.
Bijna, want vooraan komt een asfaltweg, en die wil ik vlak hebben liggen.
Voor de asfaltweg gebruik ik de Farmmodels asfaltwegen. Alle Farmmodels bestratingen hebben een dikte van 4mm, zowel de asfaltwegen, de molgoten, de beklinkerde inritten, de losse stelcon- en beton platen, waardoor deze allen mooi op elkaar aansluiten.
Je vindt deze op de website bij: Assortimentà Bestratingen/ Erf verharding.
We bieden die in de breedte 11.4 cm en 20cm breed aan. Ik wil zoveel mogelijk grasland kunnen plaatsen, dus ik kies ervoor om de landweggetjes 11.4 cm breed te maken, met daarlangs wat grasbeton stenen van Juweela. Deze zijn 3.4 mm hoog en passen perfect langs de asfaltwegen, daar deze er zo nooit bovenuit steken, maar net een halve mm eronder blijven😊
De totale ruimte voor het landweggetje met de sloot er naast wordt dan ongeveer 32 cm voordat de slootkant overloopt in het grasland: 2 cm berm met gedeeltelijk grasbeton, asfaltweg 11.4 cm, dan weer 2 cm berm met gedeeltelijk grasbeton, en dan de sloot met schuine kanten, dus het “vlakke” gedeelte wordt 32 cm (320 mm op de schets). Voordat ik alle dwarsribjes plaats bepaal ik waar de inrit(-ten) over de sloot allemaal gaan komen. Daar waar er een inrit komt, kan ik in het midden van die inrit prima een dwarsribje tussenschroeven/ verlijmen, omdat de sloot overgaat in “duikers”.
Een duiker is een ondergrondse voorziening die is bedoeld voor het verbinden van twee wateren, bijvoorbeeld onder een uitrit, en vaak gemaakt van beton. Deze duikers hoeven niet “echt” onder de inrit door te lopen, want daar zie je nagenoeg niks meer van terug.
Wij bieden kant en klare duikers in betonlook aan op de website in de afmetingen Ø 32mm en Ø 40mm, mooi als vracht of bij een bouwplaats, maar voor het maken van duikers onder een inrit gebruik ik een stukje pvc afvoerbuis van Ø 32mm. (ook los verkrijgbaar op de website, of anders in nagenoeg elke bouwmarkt)
Deze zaag ik in lengtes van ongeveer 50 tot 70mm en schuur op de bandschuurmachine de onderkant er dan een stukje vanaf, en maak ik een schuin kantje aan 1 kant van de duiker.
Foto: PVC Duiker 1 en PVC Duiker 2
Deze spuit ik in de grijze grondverf met daaroverheen onze “Concrete-Beton effect” spuitbus om deze er zo als een betonnen duiker uit te laten zien.
Je vindt deze op de website bij: Assortimentà Verf en Spuitbussen.
(Een andere goedkopere optie is om deze alleen in de grijze primer te spuiten, daar zand in de natte verf te strooien, en daaroverheen weer grijze grondverf, wat ook een soort “beton-look” nabootst.)
Deze duikers zijn belangrijk voor de vorm en afmetingen van je sloot, dus deze alvast maken in een vroeg stadium van de bouw van je frame/ landschap.
Foto: PVC Duiker 3
Verder met het frame.
Elke houten verbinding maak ik met behulp van (Bison) houtlijm welke transparant opdroogt, en zet ik vast met schroeven.
De Bison lijm gebruik je later oom om alle bermkanten en het grasland “statisch” mee in te strooien, en deze vindt je hier op de website: AssortimentàLijm & Plamuur
Ik weet, het lijkt wel zo’n degelijke constructie om een huis op te bouwen, maar “better save then sorry” dan wanneer aan het einde de plaat toch door gaat buigen…
Wanneer het basis frame klaar is leg ik er houten platen op van 18mm dikte.
Dat kan elke hout soort plaat zijn, en de dikte maakt niet zo heel veel uit, zolang de platen maar ondersteunt zijn en niet “doorzakken”, dus zelfs MDF zou kunnen, al moet je daarbij opletten wanneer je deze teveel met water of verdund houtlijm met water na-bewerkt i.v.m. “opzuigen” van het water in de plaat. Daar wij het gehele bedrijfspand naar eigen wens verbouwd hebben, staan er hier nogal wat “afvalstukken” die perfect dienen als onderlaag, omdat je van het hout nooit meer iets terugziet wanneer je landschap klaar is.
Ik verlijm die houten platen nog niet, leg ze een beetje op hun plaats en zet er eerst wat schaalmodellen op in de opstelling zoals ik die ongeveer voor ogen heb, om zo nog beter in te kunne schatten of mijn beeld daarvan precies dat is wat ik ervan wil gaan maken.
Foto frame met modellen test
Zo kom ik tot de ontdekking dat een sloot met bospad aan de zijkant van het grasland toch iets teveel plaats in beslag gaat nemen, en beperk ik die ruimte tot alleen een bospad met weggetje ernaast.
Ik had daar, om niet alles evenredig en recht toe- recht aan te maken ruim 35 cm (op de tekening 350 mm) voor aangehouden om die weg een beetje diagonaal met een knikje erin weg te laten lopen.
Eenmaal die keus gemaakt zaag ik de houten platen precies op maat en verlijm/ schroef ik die vast.
Foto frame met platen definitief
Tip: Bij het verlijmen van de platen op het houten frame hou ik de ribjes zo’n 1 tot 2 mm terug ten opzichte van de houten plaat. Dat doe ik bewust om later de volgende plaat naadloos aan te laten sluiten tegen deze plaat. Wanneer je de ribjes onderling tegen elkaar aan schroeft, “trek” je de platen naadloos tegen elkaar.
Ik ga de inritten naar het grasland van de Farmmodels inritten met klinkers maken.
Deze vindt je ook op de website bij: Assortimentà Bestratingen/ Erf verharding.
Deze zijn in diverse maten en breedtes verkrijgbaar, net wat er in jouw landschap/ beschikbare ruimte het beste past. Ik schroef een stukje rib tegen de “graslandplaat rib” aan met daarin 2 schroeven welke ik op hoogte kan stellen, waar straks de inrit op komt te rusten.
Op de hoogte waar de inrit over gaat in het grasland wil ik wat zandsporen maken, omdat een inrit vaak “kapot” gereden is of daar weinig gras groeit.
Ik gebruik een boven frees om uit de plaat van 18mm wat uitsparingen te frezen, waar ik later met behulp van tegellijm met zand echter trekker sporen in kan maken, en schuur met de band schuurmachine de zijkanten nog iets naar beneden om een zo natuurlijk mogelijke overgang te krijgen, en de inrit niet te stijl omhoog hoeft te lopen…
Foto Inrit grasland bovenfrees
Eenmaal de inritten bepaald gaan we de basis voor de sloot maken.
Er staat al een ribje 44x70mm rechtop onder het grasland, en de houten plaat voor de weg ligt er ook al.
Ik maak onder de weg een houten lat, met daaronder een houten plank als boden van de sloot.
(Zorg ervoor dat de onderkant van die plank niet onder het frame uitsteekt)
Foto Plank onderkant sloot
Nu heb je een soort rechthoekige “bak” gemaakt, maar de slootkanten zijn schuin.
Daar gaan we aan de slag met piepschuim.
Foto maken slootkant piepschuim
Ik zie het niet zitten om het hele jaar door nog “bolletjes” piepschuim overal tegen te komen, en gebruik voor het snijden van piepschuim een heel handig stukje gereedschap: Een piepschuimsnijder. Deze bieden wij natuurlijk ook aan, en vindt je hier op de website: Assortimentà Gereedschap en Hulpmiddelen.
Deze 3 in 1 piepschuimsnijder werkt d.m.v. een stalen draad die verwarmt wordt, en letterlijk als een mes door de spreekwoordelijke boter heen snijdt, zonder rommel achter te laten. Deze set bevat 3 verschillende opzetstukken, ideaal voor de verschillende vormen en plaatdiktes.
Ik haal bij de bouwmarkt piepschuim isolatieplaten en ga aan de slag.
Hier komen de Duikers welke we al gemaakt hadden van pas. Leg de duiker onderin de sloot, en zo bepaal je de “dikte” van het piepschuim voor de slootkanten. Ik snij dan stroken in de juiste hoogte van de sloot kant met de betreffende breedte, en snij die daarna diagonaal door, waardoor er een “schuine’ kant ontstaat. Die hoeft niet perfect recht te zijn, want dat zijn sloten ook niet.
Mijn sloot kant grenzende aan het grasland is 26 mm hoger dan de slootkant aan de weg kant, dus ik kan alle stukjes piepschuim perfect gebruiken en versnijden, wat straks een mooi diepte effect gaat geven aan het geheel.
Het mooie van de piepschuimsnijder is dat er ook een sprietje bij zit wat als een soort “mes” kan werken.
Zo teken ik de duiker af op het piepschuim, en snij ik de vorm van de duiker uit het piepschuim welke langs/ onder de inrit komt te zitten, en maak daar ook nog speelse schuine kanten aan.
Foto maken slootkant piepschuim 2
Ik verlijm alles met Bison PolyMax wit, ook te vinden op de website: AssortimentàLijm & Plamuur
Foto Bison PolyMax
Na het verlijmen kit ik alle naden tussen het piepschuim onderling, en ook kit ik de aansluiting met het hout op de bodem van wat de sloot gaat worden nog eens af, omdat we zeker willen voorkomen dat later de hars waar we het water mee nabootsen ergens uit zou lopen…
Dan ga ik verder met het maken van de hoogte verschillen bij het bospad langs het grasveld.
Dat maak ik ook van piepschuim en daar geef ik de creativiteit de vrije loop.
Ik weet dat ik er een bospad/ ruiter pad van wil maken, dus ga ook daar later met tegellijm aan de slag om die sporen er mooi blijvend in te kunnen maken.
Naast het pad komt gewoon berm, en daar daarvoor snij ik strookjes piepschuim van ongeveer 7 mm dikte waar ik al kronkelend het bospad tussendoor laten lopen.
Verder naar achteren loopt het bospad omhoog om “diepte” in het landschap te realiseren, en deze hoogtes maak ik ook allemaal uit piepschuim, verlijmd met Bison PolyMax.
Foto maken bospad piepschuim
Zo, genoeg pagina’s gevuld met tekst, je kunt volop aan de slag met de gegeven informatie. In de volgende Agritoy gaan we het grasland maken en de sloten verder aankleden.
Veel plezier gewenst, met vriendelijke groet Henry Selten